15 Şubat 2009 Pazar

Yüzen Evler

Hollandalılar Su Taşkınlarına Çözüm Buldu: Yüzen Ev

Maas nehri boyunca bir boncuk dizisi halinde sıralanmış 37 ev var.

Yüzer ev, su seviyesi ile birlikte yükseliyor, dalgalanmalarda kendi dengesini ayarlıyor. Su ve elektrik gibi hizmetler ise esnek, kıvrılabilen kablolarla eve giriyor. Evin tabanı özel bir köpük malzemesinden yapılıyor. Temel bu nedenle toprağın altında değil. Her evin oyuk altyapısı, tıpkı birer gemi kabuğu gibi yapıyı suyun üzerine yükseltiyor.

Dura Vermeer şirketinden Dick van Gooswilligen, "Kolonlar suyun altındaki kara zemininin derinliklerine kadar iniyor, Kolonlar, açık denizlerde rastlanan akımlara dayanabilecek sağlamlıkta."

Vermeer, "Küresel ısınma, deniz seviyesinin yükselmesine neden oluyor. Çözüm bu," diyor. "Dünyadaki delta bölgelerinin geleceği, bu bölgelerdeki en büyük tehlikeye karşı koyabilcek nitelikte olan bu tipteki yerleşimlerle dolu olacak."


"Lilypad Projesi" ile mimar ve mühendisler, "yüzen şehirleri" geliştiriyor. Kıyı bölgeleri deniz seviyesinin altında kalacağını hesaplayan uzmanlar, bu "yüzen şehirler" sayesinde kaybedilen yerleri kazanmayı planlıyor.

Tamamen doğal enerjiler kullanacak olan bu "yüzen şehirler", fırtınalı havalarda aynen uçak gemileri gibi etkilenmeyecek. Tasarım olarak en büyük dalgalarla bile devrilmeyecek. 50 bin kişilik kapasiteli planlanan "yüzen şehirler"de eğlence yerlerinden, hastanelere, spor alanlarından konut bölgelerine ve işyerlerine kadar her şey mevcut olacak.

Alman firması "Floating Homes GMBH" ise yukarıda görülen yüzen evleri tasarlıyor.

Hiç yorum yok: