15 Şubat 2009 Pazar

Ağaç Evler

Doğal ortamda yaşamak için ağaç evler

Avrupa ve Amarika da, giderek artan ağaç evler, yeşil dünyada yaşamak isteyenlere bu şansı sunuyor. Ağaç evlerin, tarihte Roma İmparatoru Caligula tarafından kullanıldığı biliniyor. Günümüzde Papua Yeni Gine'de yaşayan Kombai ve Korowai kabilesinin doğal yaşam alanı ağaç evler.

Pear Tree" adını verdiği firması ile ağaç evler kuran ve 350 ev satan İskoç John Harris, evlerin kişisel eğilimlere göre tek katlı veya iki katlı planlandığını ve evlerde, banyo, mutfak, helezonlu merdiven, elektrik, bilgisayar, internet ve telefon bulunduğunu belirtiyor.

Ev kurmak için sağlıklı, güçlü ve eski ağaçları seçen Harris ve 35 kişilik ekibi "Ağaçlara birkaç delik açıyoruz ve ağacın gövdesi zarar görüyor ama ağaç, kendini çabucak yeniliyor ve gıda kanalları, delik etrafında büyüyerek düzeliyor" derken, uzman Dr. Wolfram Lobin de "Gövdeye birkaç delik açmak ağaçlara gerçekten zarar vermez" diyor.

"Finca Bella Vista" adlı kuruluşın Costa Rica'da yağmur ormanı içinde yaptığı evlerden bir örnek. Amaç ekolojik yaşama her açıdan uyumlu evler yapmak. Su ve güneş enerjisi kullanılanbu evlerde aydınlatma, internet vs. tüm ihtiyaçlar karşılanıyor. Atıklar için dönüştürme projesi de düşünülmüş.



"Romero Studios" kurucuları Roderick and Anisa Romero, ağaç ev hayalleri olanlar için hayal ettikleri evleri tasarlamak.





Baumraum adında Alman Firmasının yaptığı ağaç ev örnekleri. amrikada da dahil olmak üzere firma 6 ülkede faliyet göstermekte.



İngiltere’nin güney doğusundaki Sussex’te bulunan Blue Forest Ltd. şirketi ağaç ev konusunda hizmet veriyor. Çocuklara oyun oynama yerinden çalışma odalarına, otellerden restoranlara isteyen herkese ağaç ev tasarlıyorlar. 20 bin Euro’dan başlayan fiyatlarla istediğiniz yere istediğiniz şekildeki ağaç evinizi yaptırabiliyorsunuz. Dekorasyon sizin keyfinize kalıyor.


Tom Chudleigh isminde bir tasarımcıya ait olan bu ağaç evin adı ‘Özgür Ruh Küresi’. Küreler, sedir kanolar ya da kayaklar gibi inşa ediliyor ve bağlantı noktaları gemilerde olduğu gibi zincirle bağlanmıştır. Merdivenler de yine gemilerdekine benzer bir şekilde tasarlanmış.
Ütopik bir tasarım olsada beton kütlelerinden daha sevimli geliyor.


"4TreeHouse”, Toronto üniversitesi mimarlık ve tasarım bölümünde master öğrencisi olan Lukasz Kos tarafından tasarlandı. Kos’un tasarımı, Japon feneri gibi uzun ayaklar üzerinde durmakta; Ontario’daki Muskoka Gölü’ndeki köknar ağaçları arasında salınmakta olup, çıtalardan oluşan bu şık yapının içinden merkeze doğru ışık süzülmektedir.
Toronto Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Bölümü’nün yüksek lisans öğrencileri Muskoka isimli ağaçları tırmanan ve ışığı çekirdeğe kadar sokan strüktürleri ile "Ontario Association of Architects" Ödülü’nü aldılar.



Andrew Maynard'ın ağaç ev tasarımları

Dustin Feider'ın farklı bir vizyonu vardı: İnsanın doğayla iç içe yaşadığı eski kökenlerimize dönersek bu ağaçlar için iyi olacaktır. Feider'in "O2 Ağaç Evi" şirketine göre sadece ağaç evler arasında devrim yapmakla kalmayıp bütün habitat konseptini değiştirmektedir. Ağaç evde kullanılan bütün malzemeler geri dönüştürülebilir. Orijinal O2 evi 4 m. genişliğindedir ancak bütün ölçüler müşterinin istediği şekilde değiştirilebilir.


Doğal yaşam şekli ile tanınan Kombaive Korowai kabileri yaşamlarını ağaç evlerde sürdürüyorlar.

Seattle merkezli şirket ağaç evler üzerine yoğunlaşmış. Müşterilerine içinde şöminesi olan son derece konforlu evler tasarlayorlar. aylık ve senelik olarak kiralamakta mümkün bu evleri.

Hiç yorum yok: